This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Máltai madármészárosok

Ha madár vagy, kerüld el Máltát. Ha egy picit is hasonlítasz egy madárhoz, akkor is. Mert lelőnek. Ezért nemrég szavaztunk a tavaszi vadászidény megtartásáról, illletve betiltásáról. Ez a politikai kabaré bőven eléri, sőt meghaladja a magyar politikai elit teljesítményét, néhány kimagaslóan émelyítő történéssel, mind a miniszterelnök és ellenzéke, mind a vadászat pártolói részéről.


Illustration for article titled Máltai madármészárosok
Advertisement

A máltai madárírtás és az ellene folytatott harc egész Európát és Észak-Afrika jelentős részét érinti. Máltára érkeznek madarak, de innen nem repülnek tovább. Azt mondjuk előre leszögezném, hogy semmi kifogásom a modern vadgazdálkodással, a vadászattal vagy a vadászokkal szemben. A máltaiakat pedig külön szeretem, a gozóiakat pláne, remek embereknek tartom őket, igaz barátnak (a maguk föníciai módján) és a legjószívűbb népnek a világon. Már amikor nem ölik meg az utolsó verebet is. Lehetőleg a legnagyobb kaliberű fegyverrel, ami elérhető. (A kép a zseniális Gozonewsról van)

Máltán a vadászat kultúra, hagyomány. Mint az inkáknál az emberáldozat vagy a régi szép időkben nálunk a boszorkányégetés. Egy teljesen hülye szokás, ami ellen nem küzdeni kéne, hanem betiltani azonnal. Na, mindegy is, nézzünk a jelenség mögé.

Advertisement
Illustration for article titled Máltai madármészárosok

Minden nap találkozom Gozo-n vadászokkal vagy nem vadásznak álcázott vadászokkal. Gozo Málta lakott szigetei közül a középső, mert Cominóra (alsó képen, mögötte Gozo) is van bejelentve három ember.

Advertisement
Illustration for article titled Máltai madármészárosok

Gozo papíron kb. 35.000 lakossal büszkélkedhet, de valójában szerintem csak 20.000 ember lakja turistaszezonon kívül, társadalma végtelenül elöregedett és annyira kicsi közösség, hogy a sok száz éve folyamatos rokonházasságok eredménye, hát öööö szembeötlő, mármint az, hogy első látásra minden gozo-i hasonlít egymásra. Tüzetesebb vizsgálat után ugyanez a következtetés már nyilvánvalóan igaz. Gozo-n mindenki Máltára jár át dolgozni vagy földműves (elenyésző szolgáltatási szektor mellett). Minden családban van vadász. Mivel az egész sziget szinte egy óriási család, ezért ez nem meglepő.

Advertisement

A gozóiak (és én is) fegyverbuzik (puskaszexuálisok). Minden ami robban, repül, öl, na az tökéletes fétistárgy. Máltán van a lakossághoz képest a világon a legtöbb tűzijátékgyár, adataim szerint 37. Máltán tavasszal, nyáron és ősszel minden reggel hatkor kezdődik a tűzijáték. Érted, világosban. És nem hagyják abba késő éjszakáig. Egy átlagos augusztusi napon akár több száz, talán ezer rakétát is fellőnek és ezek mellett agusztus 20-at talán hagyjuk. A legkisebb falu védőszentjének napján is legalább kétszer annyi cuccot lőnek el, mint mi a lágy kenyérhez jutás ünnepén. Nekem jöhet bárki azzal, hogy szegény kutyák. Elsétáltunk a miénkkel a tűzijáték világbajnokság középdöntőjére, ahol annyira unatkozott, hogy elaludt. Megszokta.

És akkor jöhetnek a fegyverek. Málta fegyverparadicsom (többek közt). Gyakorlatilag bármilyen fegyvert megvehetsz, ha kiváltasz egy 16 eurós gyűjtőigazolványt és elvégzel egy pár napos tanfolyamot. Itt jegyezném meg, hogy Gozo-n tökéletes a közbiztonság. Én még a szigeten a kocsit nem zártam be. Szinte senki sem zárja a lakásajtót és ha kint fityeg a kulcs, az nem szórakozottságot jelent, hanem azt, hogy otthon vannak. A szigeten egy hobbibolt van, mert egy hobbi. Ez a kirakat:

Illustration for article titled Máltai madármészárosok
Advertisement

Amikor először beléptem, úgy éreztem magam, mint Schwarzenegger a Kommandóban. Csak abban a filmben nem tudták, hogy mi a valódi választék. Mert itt minden van. Milyen fegyverről álmodsz? Talán egy második világháborús német Mg-42?

Illustration for article titled Máltai madármészárosok
Advertisement

Na, 2400 ejróért viheted is. Kipróbálnád? Kérlek komám, tölts heverdert, azt puffogtass. Vagy egy jó kis Bren, ami legjobban Belmondónak állt a Légiósban? 1600-ért a tiéd. Első világháborús osztrák-magyar Mannlicher? Tökéletes, karcolásmentes és szűz... Lignose Einhand 2 kémpisztolyt szeretnél, amit az Abwehr és a Szmers használt háború alatt küldetéseken, olyan kocka alakú, zsebben felhúzósat? Most nincs, de jövő hétre itt van. Persze nem a Browning 6,35-mm-es lőszert használó, hanem amihez a 9 mm-es Kurz. Mondom, teljes őrület. Minden működik, ott van, vegyed és vigyed. Na, ehhez képest alig van fegyveres baleset, kivéve a vadászok. De az tuti, hogy Máltát frontális támadással esélytelen elfoglalni, csak úgy sikerülhet, ahogy nekünk magyaroknak, beszivárgással.

Illustration for article titled Máltai madármészárosok
Advertisement

A máltaiak sosem olvastak Egri Csillagokat (inkább elkergették a kontyost), így most kezd csak feltűnni nekik, hogy tízezren vagyunk már itt, nyitva a várkapu és a vallettai Republic Streetből holnapra Petőfi út lesz. Ja, lőterek. Minden falunak van lőtere, de inkább kettő. Egy agyaggalamb-lövészetre, egy meg nekem. Ahol mindennel lehet lőni és minden van. Tényleg majd elfelejtettem, hogy milyen apró baki történt tavalyelőtt a hobbibolttal! Hát nem rajtakapták a csúzliárust, amint egy konténer helyben töltött 9 mm-es töltényt indított el Líbiába? Persze igaza van, az amerikaiak adhatnak fegyvert a hétfőn reggel és szombat délután nem terrorájszt milícia kezébe, a franciák és az olaszok szintén. Akkor a gozói hobbiboltos miért nem? Persze ő a koalícióval ellentétben ismeri személyesen az ügyfeleit és a legjobb fejnek szállít, van egy ilyen sejtésem. Mindenesetre hónapokig a bolt előtt mászkált ránézésre az egész MI-6, szerintem Q is elélvezett a fegyverválasztéktól.

Szóval puska van mindenkinek elég. Hát még vadászfegyver!

A vasakat letárgyaltuk, nézzük a terepet. Gozo az év nagy részében teljesen kopár, bár az ősidőkben még erdős volt. Viszont a föníciaiak előtt kettővel eltűnt kultúra az utolsó cserjéig mindent kivágott hajóalkatrésznek. Gozo-n van egy telepített park, meg pár 10 fás liget, legyen mondjuk ebből egy tucat. Az összes többi facsoport létezésének indoka a vadászat. Gozo-n minden kibaszott fa halálos csapda a madaraknak. Tehát mégegyszer: ezen a szigeten csak azért van fa, hogy ott, az utazástól elfáradt és megpihenő madarakat kiírtsák. Nem túlzok, ez tényleg így van.

Advertisement
Illustration for article titled Máltai madármészárosok

Figyeljétek meg a fotót, az összes facsoport vadászlest rejt. Máltán is az ország egyetlen valamirevaló parkját, a Busket Gardent is azért építették, meg rakták tele fával a lovagok, hogy legyen hol vadászni!

Advertisement

De több a vadász, mint a liget. Ezek fel és alá mászkálnak. A sziget telis-tele van bunkerekkel, lőállásokkal és vadászlesekkel. Valamint ezekből át és visszaalakított parasztkunyhókkal, persze lőrés ezeken is van. Meg menedékbarlangokkal és madárcsapdázóhelyekkel, de itt még nem tartunk. Mivel a vadászatot nagyon keményen szabályozzák, például nem lehet víz fölött lelőni madarat. Ugye milyen meglepő ennek tükrében, hogy vagy kétszáz les van a tengerpart felett több mint 70 méterrel magasodó partokon és mindegyik a Földközire néz?

Illustration for article titled Máltai madármészárosok
Advertisement

Madárcsapdázók

Nemcsak lövik a madarakat, hanem hálóval is ejtenek foglyokat, mármint nem a fogoly típusú madarakat, hanem túszokat. Egyszerűen elképzelhetetlen az a látvány, amikor ősszel a Sannap sziklákon baktat az ember és elhalad mondjuk 50(!!!) madárcsapdázó mellett. Ezek úgy néznek ki, hogy van egy kuckó (lőréssel ellátott kunyhó, ahol a madárcsapdázó borozik). Meg egy 5x10méteres háló a földön, valami éppen kisarjadt vetésre téve. Gozo-n ősszel van tavasz, mármint mezőgazdasági szempontból. Amint vége szárazságnak, elkezd zöldülni a sziget. Meg jönnek a madarak északról és végük. Szóval a hálót körberakják ici-pici kalitkákkal, bennük egy-egy énekesmadár, valami pintyszerű cucc vagy fürj.

Advertisement
Illustration for article titled Máltai madármészárosok

Ezek danolásznak, mire az arra repülő holtfáradt másik pont ilyen pici madár leszáll, belegabalyodik a hálóba és holnap már fújhatja a magáét egy másik hálószéli kalitkában. Ezek meg se eszik a madarakat (mondjuk senki se, de erről később), egyszerűen azért fogják őket, hogy még többet fogjanak. Akkor mire jó az egész? Hát arra, hogy addig se kell a sárkánnyal otthon lenni, lehet piálni, meg tenni-venni. Ennyi az értelme és semmi más. Ezért fognak el többezer vagy többtízezer madarat. Aztán gondolom azok megdöglenek, ők meg fognak újat. A szerencsésebbek mennek télre fütyülni kalitkában a kályha fölé, ja az nincs is.

Advertisement

Akkor ennyit a bevezetésről, ha ennyit kibírtál és elolvastad idáig, akkor köszönöm szépen, most jön csak a java.

Szóval ezen a szigeten ősszel és tavasszal minden szinten a lépcsősre koptatott dombokon bújkál valaki terepeszínű gúnyában. A létező pár fa csúcsairól villognak a távcsövek. Ha kedvenc nordic walking sportodat űznéd, akkor többen fognak puskacső mögül nézni, mint szabadon választott FPS sniperes pályáján. Ez annyira idegesítő tud lenni, amíg nem szokja meg az ember, hogy gyakran ki is készülnek tőle. Egyszer éppen az egyik szélkifútta szikla árnyékban henyéltünk a doggyval és felfigyeltünk

Advertisement
Illustration for article titled Máltai madármészárosok

egy német turistacsoportból nagyon feldühített idős bácsira, aki meglátta, hogy a szomszéd domboldalról puskatávcsövön keresztül nézi egy roppant egyszerű falunkbeli vadászkoma. Rögtön tanultam pár új káromkodást alsó-szászul. Annyira belilult a feje, hogy azt hittem azonnal feltépi mellkasán az ingét és “Ide lőjetek partizánok!” - kurjantást hallat.

Advertisement
Illustration for article titled Máltai madármészárosok

Az igazán balfasz vadászok egyébként az erősen lakott helyeken is össze-vissza lődöznek. Kölkeim iskolája a legmagasabb pontok egyikén van a szigeten, mégis érte már sörét. Engem kétszer majdnem lelőttek és tényleg. Egyszer egy agyaggalambot vitt el a szél, az okos élsportoló meg úgy gondolta, hogy nem számít, ha a célterülettől 160 fokra elereszt egy lövést a sörétessel. Csúnyán beletépett a mellettem száradó bokorba. Itt egyébként mindig rohadt meleg van, egy átlagos séta május-november között olyan, mint amikor a Csúf végigkergeti Clint Eastwoodot a sivatagon bosszúból. A második eset még rémisztőbb volt, mert a baromállat mozgásra lőtt. A baj az volt, hogy egy kis völgyben sétáltunk az ebbel kb. 20 méterrel az ember előtt, de szerencsére vagy 5 méterrel alatta egy sziklavájatban. Mert ez a seggfej odalőtt, de csak a vájat pereméről sikerült ránkspriccelni pár kavicsot. Rögtön arra gondoltam, ha most itt lenne nálam egy legálisan vásárolt ikercsövű légelhárítóágyú, akkor darabokra lőném, mint Oszamát a Fókák.

Advertisement

Szóval nemcsak madarakra lőnek felelőtlen polgártársaim, hanem mindenre, ami mozog.

Tényleg, de milyen állatra lehet madarakon kívül vadászni Gozon? Hát semmilyenre, mert nincs semmi. Nemzeti eledelünk a nyúlmáj, amit jó drágán, zuzával együtt szoktak tálalni, ha értitek a célzást. Élő nyulat többször láttam, kizárólag éjszaka, alig nagyobbak az öklömnél. Na, ezekre esélytelen vadászni. Van még pár patkányszerű, nagyon gyors erszényes izé (crocidura sicula calypso), meg persze nagydarab patkányok.

Advertisement
Illustration for article titled Máltai madármészárosok

Macskák minden mennyiségben, őket a törvény védi, mert megeszik a patkányokat. Fekete korbács kígyó, nem mérges, de elég ijesztő. Kaméleonok, pár sün és nem mérgező skorpió.

Advertisement

Ennyi. Ez tényleg egy tök kopár sziget, tehát madarakra vadásznak.

Politika

A máltai madármészárlás ellen a leghatásosabban a BirdLife névre hallgató civilszervezet lépett fel (nem egyedül, most azonban méltánytalanul eltekintek a többiek felsorolásától, de hatalmas respekt van). Elkezdték összegyűjteni az illegális madárcsapdákat, feltérképezték a senkiházi vadorzók kedvenc helyeit (tehát az egész szigetet).

Advertisement
Illustration for article titled Máltai madármészárosok

Ezen a BirdLife készítette fényképen minden téglalap egy madárcsapdázó hely hálóval, persze Natura 2000 védett területen belül!

Advertisement

Fotóztak, filmeztek, feljelentettek. Ja és persze tanítottak iskolában, kezeltek sérült madarakat, éjszakai madárszabadítós akciókat vezényeltek. És folyamatosan követelték a népszavazást a vadászat betiltásáért. Na, ismerős vizekre értünk. Természetesen a létező összes hatóság elkezdte csesztetni a természetvédőket. A választási hajrában (erre még visszatérünk) készült egy reklámkép, amin egy megmentett madárral szerepelnek, amit éppen meggyógyítottak. Fel is jelentették őket védett madár fogságban tartásáért és el is indult az eljárás, de erre azért kitört a közfelháborodás. Aztán elkezdtek lövöldözni az autóikra a terepen. Meg megverni őket. Értitek az EU leggyorsabban fejlődő államáról beszélünk(GDP +3,6% idén!), azon belül egy 7,5x16 km-es szigetről, a Földközi-tengerbe dobott kavicsról. Innentől kezdve elég gyorsan eszkalálódott a helyzet, egyszercsak ki kellett írni a több éve húzódó választást a vadászatról, mert összegyűlt vagy 45,000 aláírás és egyáltalán. Az is kiderült, hogy 1980 és 2015 között a vadgerlék (ennek fordította a translator a turtle dove-ot) száma 77 százalékkal csökkent. Persze a vadászatot támogatók, a Vadásszövetség (FKNK) és a Szent Hubert Vadászai (KSU) megtámadták a kezdeményezést, de elbuktak és jöhetett a szavazás. Nagyon fontos: Málta az egyetlen uniós tagállam amely engedélyezi a TAVASZI REKREÁCIÓS CÉLÚ VADÁSZATOT. Persze csak a vadgerlére lehet ekkor vadászni, illetve a fürjre, a kvóta 11.000 és 5000/ faj. A vadászzsákmányt jelenteni kell, 2012-ben a kormány közlése szerint 805 vadgerlét és 151 fürjet ejtettek el, aha.

Szóval elkezdődött a kampány.

Ti milyen kérdést tettetek volna fel a választáson? Szerintem az elég jó lett volna, hogy:

“Betiltsuk a tavaszi vadászatot?

Igen - Nem”

Mi volt a kérdés? Nem fordítom le, még angolul nem beszélők is érezni fogják a mélységes hülyeséget:

“Do you agree that the provisions of the ‘Framework for Allowing a Derogation Opening a Spring Hunting Season for Turtle Dove and Quail Regulations’ (Subsidiary Legislation 504.94) should continue in force?”

Advertisement

A környezetvédő válasz a “NO” volt.

Volt itt minden a kampányban, tömegverekedés, lövöldözés, stb. Azt tudni kell, hogy a gozo-i vadászok főleg munkáspártiak. És kb. rajtuk és családjaikon múlt, hogy húsz év nacionalista kormányzás után nyerhetett két éve a Labour. Szóval a nagyrabecsült Muscat miniszterelnök úr méltóztatott azt mondani, hogy ő a vadászok mellett szavaz, de erre nem akar kényszeríteni senkit és tulajdonképpen ő nem is a vadászatról szavaz, hanem a jogról, hogy a máltiak dönthessenek a vadászat jogáról. Azaz ő nem vadászik, de az EU ne mondja meg, hogy máltaiak dönthetnek-e arról, hogy vadászidény legyen. Mindenki értse, ahogy akarja, megértettük. Azt viszont tudni kell, hogy a párt végig mozgósított a vadászok mellett, ahogy az újságokban megjelent, “suttogó kampányt” folytatva. A vadászpártiak elkezdtek olyan hülyeségekkel kampányolni, mint nálunk a mákosgubás EU baromság. Hogy innentől nem ehetnek vadgerle levest, ami maga a hagyomány. Bárkit kérdeztem, a büdös életben nem evett még vadgerle levest, illetve de, csak akkor még nagyon kicsi volt és nem emlékszik. De ha akarna, akkor ehessen, kurva környezetvédők, el a kezekkel a turtle dove souptól! A kampány egyre ordenárébb lett, nézzünk bele pár másodpercre egy klasszikus, még ősszel történt vadászpárti felvonulásba:

Végül április 11-én szavaztak a jó máltaiak. A vadászpártiak nyertek 50,4 százalékkal. Olyan volt ez minden természetszerető ember számára, mintha hideg vízzel, na ilyen itt nincs, akkor mondjuk forró sziklákkal öntötték volna le. Milyen címet adott a BBC a választási tudósításának? Hát ezt: “Malta bird hunting vote: Tradition and conservation clash”, ennyit a kiegyensúlyozottságról. Még másnap is mindenhonnan hallatszott, ahogy az ünneplő vadászok eregetik a levegőbe a patronokat.

Advertisement

A választás visszhangja nemzetközileg is iszonyú volt, igen komoly arcvesztés Máltának. Muscat mindenesetre április 14-én ünnepélyesen megnyitotta a tavaszi vadásszezont és indult a madárgenocídium. A szezon rögtön hat szabálysértéssel nyitott, ami kicsit kevesebb mint a megszokott átlag. Mondjuk egy holland kisfiút eltalált némi sörét. Egy vörös vércsét, amire vadásznak ránéznie sem szabad, lelőttek és a haldokló madár Birguban zuhant le a Szent Edward iskola tornapályáján vergődni a gyerekek közé. Akik persze teljesen kikészültek. Muscat “megbocsáthatatlannak” bélyegezte a történteket és azonnal leállították a szezont. A hivatalos hat szabálysértéshez képest a BirdLife még kilencet jelentett és összesen 65 illegális madárcsalogató eszcájgot fedeztek fel.

Illustration for article titled Máltai madármészárosok
Advertisement

El sem tudjátok képzelni milyen az, mikor az ember néha véletlenül megpillant egy még élő madarat és nem örömmel nézi, ahogy felreppen, hanem legszívesebben könyörögne, hogy maradj lent és bújj el! Ráadásul amikor a nyárnak vége, az európai szárnyasok hamarosan szépséges csapatokba rendeződnek és elindulnak dél felé, ahol lelövik az összeset a szemünk láttára.

Basszus, a jóravaló máltaiak tényleg nem érdemlik meg, hogy ez a szörnyű mészárlás legyen a megvédendő hagyomány. Fogjunk össze gozoi férfiak (irġiel għawdex)! Hagyjuk otthon a sárkányokat, vegyünk bort (hozzál házit) és menjünk el szemetet szedni. Mert az legalább annyira rosszat tesz a turizmusnak, mint a vadászat. Aztán hétvégén lőjük szét az összes madáralakú céltáblát a lőtéren, legálisan tartott gépágyúinkkal, ha már puffogtatni kell.

Advertisement
Illustration for article titled Máltai madármészárosok

Share This Story

Get our newsletter