Trópusokon digitális nomádnak (vándorló online távmunkásnak) lenni nagyon jó. Az elmúlt években az iparágban szerzett közvetlen tapasztalataim alapján szeretnék néhány tanácsot adni jelenlegi vagy jövőbeni kollégáimnak, hogy szakmai és spirituális szempontból is egyszerűsítsek elviselni pár évet valamely szabadon választott paradicsomban. Ezt ezzel a ma reggel fél hétkor lőtt fotóval illusztrálnám:

Illustration for article titled Kis Digitális Nomád Kalauz
Advertisement

A poszt alapötletét Orosz Péter kapcsolódó írása adta (Ismerkedjünk meg a világ legellenszenvesebb embereivel), talán érdekes pár hasznos tudnivalót mögé rakni. Természetesen tökéletesen személyre szabott életviteli és adózási konzultációval nem szolgálhatok ebben a dolgozatban. Viszont szeretném körbejárni a témát, tehát érdemes tisztázni pár fogalmat. A digitális nomád jelenséggel könyvek és tanulmányok százai foglalkoznak, felkapott terület, nem is véletlenül. Egyre többen és többen kapnak lehetőséget a nomád életformára, ami nemcsak gazdasági, de bevándorlási (rendészeti) és kulturális szempontból is figyelemre méltó.

Advertisement

Utazó online távmunkás nagyon leegyszerűsítve az, aki bárhonnan dolgozhat és bárhová utazhat. Lehet firkász, bármilyen kocka, könyvelő, festő, stb. A lényeg az, hogy EGY HELYEN vagy SOHA vagy minél ritkábban kelljen megjelennie. Ez persze lehet hetente például egy alkalom is, akkor is öröm az élet, viszont vándorolni nem lehet.

Digitális nomád az, aki nemcsak online távmunkás, de gyakran vagy néha, de legalább egyszer meg is változtatja a tartózkodási helyét. Nevezik máshogy is a jelenséget, de a digitális nomád kifejezés lett az elterjedtebb. Na, ennyit a száraz alapokról, itt van inkább még egy ma reggeli kép:

Illustration for article titled Kis Digitális Nomád Kalauz
Advertisement

A helyszín kiválasztása

Netnomád vagy, oda mész ahová akarsz. A legjobban persze akkor jársz, ha a szíved vágya helyszín és a pénztárcád tartalma egymást támogatva emelik az életminőségedet. Van, aki a BVI-ra vágyik, mások Norvégiába. Vannak, akik folyamatosan vándorolnak, mint például én, ebben az esetben a nomádság nemcsak ideiglenes megoldás, hanem életérzés és életforma is. Családtagjaim, de még a barátaim is digitális nomád helyett gyakran a “cigány” kifejezéssel jellemzik az életvitelemet, pedig a vándorcirkusz lenne a legközelebbi találat. A legtöbben trópusokra vagy a mediterrán térségekbe vágynak, de több nomád, főleg karrierjük miatt (vagy valami általam értelmezhetetlen okból) a hidegebb tájakra tették át a székhelyüket.

Advertisement
Illustration for article titled Kis Digitális Nomád Kalauz

Ha egyedül tudsz digitális nomádkodni, akkor az roppant sokat egyszerűsít, de nehezít is a tevékenységen. A teljes függetlenség csodálatos, de néha azért tud kurvára egyedül lenni az ember, még a legjobb társaságban is. És emiatt tud nehéz lenni a legtökéletesebb helyszín is. Szingli nomádoknak legfontosabb tanácsként először is azt javasolnám, hogy mindig legyen náluk óvszer. Aztán pedig azt, hogy kényszerítsék magukat az ismerkedésre. Bárhol járnak, ha törik, ha szakad, szerezzenek olyan embereket, akikkel jól érzik magukat. Tanulás vagy sport útján a legegyszerűbb ismerkedni, persze a bulizáson kívül. Ez elég közhelyesen hangzik, de a leggyakoribb panasz, amit egyedül vándorló netnomádoktól hallok, hogy magányosak/unatkoznak/honvágyuk van. Ahelyett, hogy jól éreznék magukat. Viszont ahhoz mozdulni kell.

Advertisement

Családos digitális nomádság. Mivel ezt a foglalatosságot űzöm pár éve, így meglehetősen kikristályosodott a legfontosabb szabály, illetve három. Amikor valaki családos nomádságra adná a fejét, pláne kölkökkel, akkor a következő dolgoknak kötelezően stimmelniük kell. Ha valamelyik feltétel nem teljesül, akkor bukta a helyszín, eszedbe se jusson odamenni:

- Tökéletes egészségügyi ellátás (kivéve fogorvos, az úgyis otthon)

- Jó közbiztonság

- Jó oktatás

Ezek bármelyikének hiánya mindent elront, családostul nagyon gyorsan új karavánszerájt fogsz keresni.

Advertisement

Adó

Illustration for article titled Kis Digitális Nomád Kalauz
Advertisement

Ne fizess felesleges sarcot. Ha rövid távon gondolkodsz, tehát pár hónapban, akkor helyszíntől függ, hogy arra a kis időre is kell-e adót fizetned. De általában nem. Kutatási területeim talán legfontosabbika az adóterhek csökkentése külföldre költözéssel. Így természetesen tisztában vagyok az egyes egyéni helyzetek bonyolultságával, erről írtam könyvet. Az 5 zászló elv alapján gyakorlatilag minden digitális nomád ki tudja sakkozni magának az alacsony vagy teljesen adósemleges életmódot. Persze mindenképpen tiszteletben kell tartani a helyi és az otthoni törvényeket, meg fizet az ember külföldiként mindenhol extrát. Pláne, ha a tartózkodáshoz eleve rendezni kell az adóhelyzetet, suliba kell iratni a kölköket vagy helyi társadalom/egészségbiztosítást kell fizetni, stb. Ha legálisan nem fizetsz adót (vagy keveset), akkor többet költhetsz, hangzik az offshore életvitel legfontosabb pénzügyi alaptörvénye. Érdekes, de az offshore cégek korszakának tényleg bealkonyult, köszönhetően a nemsokára induló globális, automatikus adóügyi információcserének. Na, ez nem vonatkozik a digitális nomádokra. Mert tartózkodási helyük változtatásával és például egy klasszikus offshorecéggel teljesen törvényesen optimalizálhatják közterheiket, hogy finoman fogalmazzak. Van, aki egyedül is meg tudja tervezni magának a külföldi adózási struktúráját, de az okosabbak azért kérnek szakértői tanácsot.

Egészségbiztosítás

Ezt se kell sokat ragozni, a lehető legjobbat kell beszerezni, amire csak pénzed futja. Egyik szeretett közeli rokonomat Borneó dzsungeleiből kellett evakuálni aranyérrel. A kórházba juttatásnál több száz kilométert egy truck hátulján lefektetett pokrócon töltött, persze hason. Őserdei utakon. Egy egzotikus fertőzés biztosan sokáig emlegetett élmény lesz baráti találkozókon, de bele is dögölhetsz (meg a családod is), ha nem törődsz a biztosítással. Viszont, ha odafigyelsz a részletekre, akkor olyan helyzeteket is simán meg lehet úszni, mint amikor lakótársam dengue fertőzés közben 41 fokos láztól hallucinálva őrjöngött (a maga civilizált módján) egy kétmilliós karneváli felvonulás (Galo de Madrugada)közepén a legnagyobb brazil nyárban. Egy döbbenetes közkórházba jutottunk végül, ahol nem akarták elfogadni a biztosítását és minden tele volt lőtt és szúrt sebek miatt nyöszörgő emberekkel. Ekkor ideglázas (végre megértettem mit jelent) barátom elkezdte üvöltözni, hogy ő a magyar királyi herceg és mit képzelnek. Láss csodát, egy ajtón átjutva a valaha látott legszebb kórházba érkeztünk, ahol fityulás/fehér miniszoknyás, igencsak mulatt latina ápolónők segítségével egy Németországban tanult orvos kezelte azonnal a bajt, természetesen csakis a komoly biztosítás terhére. Ha nincs biztosításod vagy értelmezhetetlen a helyzet (például olyan egzotikus helyeken, ahol nincs orvos/kórház), akkor gyakorlati tanácsom, hogy (vigyél óvszert) nagyon vigyázz arra, hogy eredeti gyógyszert vegyél. Európát kivéve mindenhol hamisítják a gyógyszereket, a legkeményebben. Szerintem Afrikában az eladott gyógyszerek nagy többsége jobb esetben ártalmatlan hamisítvány, de Latin-Amerikában is dettó ugyanez a helyzet. A különféle utángyártott, olcsóbb generikus gyógyszerekben pedig bízzon, aki akar, persze ezeket is hamisítják. Márpedig a betegség, de legalább egy jó fosós-hasfájos kihagyhatatlan élmény a trópusokon, pláne hosszútávon. Kivéve São Tomét, amely a WHO szerint a legegészségesebb hely, legalábbis a levegője. De arra azért mindenképpen érdemes számítani, hogy egzotikusabb desztinációk földjén töltött idő során, azért néha beteg az ember.

Advertisement

Divatos trópusi betegség 2015-ös esős évszakra: Chikungunya

Advertisement
Illustration for article titled Kis Digitális Nomád Kalauz

Munka

Dolgozáskor két dologra érdemes igazán odafigyelnie a digitális nomádnak:

- Ne dolgozz keveset, mert bukod a melót és egy fillér nélkül fogsz vizet kéregetni az utcán Trinidad és Tobagóban.

Advertisement

- Ne dolgozz túl sokat, mert a digitális nomád és minden online távmunkás eleve többet dolgozik, mint a hazai pajtások. Az online távmunkás gyakorlatilag az összes felmérés szerint jóval több időt tölt a rohadt számítógép előtt, mintha napi nyolc órában ülne a melóhelyen a boxban. Ennek okai most lényegtelenek, fogadd el sajnos, ez akkor is így van a kutatások szerint, ha otthon távmunkáskodsz vagy éppen Rio de Janeiróban. Tehát állapíts meg legalább szabadnapokat, amikor semmiképpen sem melózol és ezt a jó szokásodat tartsd is meg. Persze tudom, hogy ez lehetetlen, de hátha valakinek sikerül.

Érdekességként megjegyezném, hogy a digitális nomádok elég gyakran megkattannak, agyukra megy a tökéletes mennyiségben rendelkezésre álló jó idő/természeti szépség/pia/egyéb kábítószer és persze a ben- vagy bárhol máshol szülött lányok/fiúk, mindez keverve a munkával. Ez megtörténik a legegészségesebb emberekkel is, ilyenkor nem árt hazamenni egy kicsit és áttekinteni a helyzetet, főleg a magyar rögvalósággal összevetve.

Advertisement

Digitális nomádként végtelen lehetőségből választhatsz a munkaerőpiacon. Ha a szakmai

Illustration for article titled Kis Digitális Nomád Kalauz
Advertisement

tudásod/nyelvismereted passzol a freelancer életmódhoz, akkor van munka dögivel. Akár a neten is találsz mezei rákereséssel. Fontos, hogy utazgatásaid közben találsz helyi melókat is bőven. Ha van működő online munkád, akkor a világ legjobb állásait mondod le, mert változtatni kellene gyönyörű életmódodon. Amikor éppen buksz egy online melót, akkor persze nem lesz semmi és a tökéletes tengerparton rugdoshatod a homokot, személyes tapasztalataim szerint.

Legfontosabb online munkához kapcsolódó gyakorlati tanácsom, hogy ne dolgozz túl közel tengerhez/óceánhoz. Mert tönkreteszi a géped. Egy homokos tengerpart pár hét alatt elintézheti a munkeszközödet, az pedig nem jó. Rosszabb esetben nagyon gyorsan telemegy homokkal, ezt köves vízpart közelében sem kerülheted el. Az ideális távolság legalább kétszáz méter, de érdemes feljebb, például domboldalon elhelyezni a munkaállomást. A magas páratartalom persze így is megteszi a magáét. Tehát fel kell készülni pótgéppel vagy jó és villámgyors szervízzel, ami a legjobb helyeken persze paradoxon.

Advertisement

Bevándorlás

Magasan képzett és nyelveket beszélő szakemberként mindenhol örülnek neked. Akkor is, ha a társadalomba gyakorlatilag soha nem is szeretnél beolvadni, adódat erősen tervezed és indián fair trade mozgalmakat támogatsz. Emiatt, ha a fenti feltételek teljesülnek, bárhová be tudsz jutni és ott tudsz maradni. Ha valaki mást mond, akkor nem ért hozzá. Szinte minden országban van erre lehetőség (szerintem 90%). Sőt, van ahová még hívnak is, ilyen pl. a panamai Friendly Nations vízum, amivel vicces összegért cserébe boldogan látnak és még segítenek is mindenfélével. Vagy az egyáltalán nem a netnomádoknak kitalált máltai Self-Sufficient vízum, amivel elvileg nem lehetne dolgozni, azaz helyi munkát válllalni, csak ott lenni adófizetés nélkül. De ha pl. művésznek nyílvánítod magad, akkor nyugodtan alkothatsz, akár könyvelési programokat is. Ez persze túlzás, de akkor is az EU legszabadabb és legadómentesebb megoldása. Update 2018 december: az elmúlt három évben a legtöbb világutazó digitális nomád ügyfelet Paraguayban vándoroltattuk be, az EU központúakat, meg Máltán.

Advertisement
Illustration for article titled Kis Digitális Nomád Kalauz

Bankszámla

A legfontosabb, hogy rendelkezz a netnomádsághoz megfelelő bankszámlával. A tökéletes bankszámla megnyitása ritkán történik meg az első banknál, sőt váltogatni is érdemes ezeket. Fontos, hogy a bankszámla vezető bankfiókban beszélenek angolul és ismerjenek téged. Ez azért elengedhetetlen, mert adó és bevándorlási ügyekben mindig szükséged lesz különféle banki igazolásokra, referenciákra, stb. Tehát fontos, hogy adjanak ki ilyeneket és hónapos csúszás, valamint szájhúzás nélkül azonnal. Ez akkor fog igazán jól működni, ha ismernek a bankfiókban. A legjobb, ha alacsony adózású pénzügyi központban (adóparadicsomban)nyitod meg a számlát. Kell persze online banki hozzáférés, bankkártya és prepaid kártya. A prepaid kártya az az előre feltöltött kártya, amit ha elvesznek tőled, akkor nem bukod rosszabb esetben a vagyonodat, legfeljebb a prepaid kártyára töltött pénzt és viszlát. Nagyon nagy találmány, bármilyen külföldi tájra. Update 2018: persze amikor írtam a cikket még nem voltak online bankok. Azóta a Revolut, N26, Transferwise, stb oldották ezt a kérdést, elvileg. Viszont gyakorlatban meg egyre nehezebb normális bankszámlát nyitni, az online-nál, meg szinte sehol sincs betétbiztosítés, illetve bármikor kirakhatnak.

Advertisement
Illustration for article titled Kis Digitális Nomád Kalauz

Trópusi digitális nomádságot illetően a végére hagytam talán legfurcsább tapasztalatomat. Amikor először költözik valaki lakótelepi falon látott poszterhez hasonló helyre, akkor nem sokáig szokott ott maradni. Azaz nagyvárosoktól és világ zajától távoli, a tökéleteshez igen közel álló trópusi tenger/óceánpartokon. Első alkalommal 3 hónapnál hosszabb időre szinte senkit sem láttam, aki ezzel a mozdulattal tényleg kipipálta volna a terveit/vágyait.

Advertisement

Ha kihagytam volna valamit, ami szerintetek fontos tudnivaló digitális nomádok számára, akkor csak szóljatok és szívesen beleírom. Update 2018: azóta írtam már vagy száz nomádos cikket, meg csináltam online tanfolyamot, tanítok róla, stb. 

Share This Story

Get our newsletter