Tr√≥pusokon digit√°lis nom√°dnak (v√°ndorl√≥ online t√°vmunk√°snak) lenni nagyon j√≥. Az elm√ļlt √©vekben az ipar√°gban szerzett k√∂zvetlen tapasztalataim alapj√°n szeretn√©k n√©h√°ny tan√°csot adni jelenlegi vagy j√∂vŇĎbeni koll√©g√°imnak, hogy szakmai √©s spiritu√°lis szempontb√≥l is egyszerŇĪs√≠tsek elviselni p√°r √©vet valamely szabadon v√°lasztott paradicsomban. Ezt ezzel a ma reggel f√©l h√©tkor lŇĎtt fot√≥val illusztr√°ln√°m:

A poszt alap√∂tlet√©t Orosz P√©ter kapcsol√≥d√≥ √≠r√°sa adta (Ismerkedj√ľnk meg a vil√°g legellenszenvesebb embereivel), tal√°n √©rdekes p√°r hasznos tudnival√≥t m√∂g√© rakni. Term√©szetesen t√∂k√©letesen szem√©lyre szabott √©letviteli √©s ad√≥z√°si konzult√°ci√≥val nem szolg√°lhatok ebben a dolgozatban. Viszont szeretn√©m k√∂rbej√°rni a t√©m√°t, teh√°t √©rdemes tiszt√°zni p√°r fogalmat. A digit√°lis nom√°d jelens√©ggel k√∂nyvek √©s tanulm√°nyok sz√°zai foglalkoznak, felkapott ter√ľlet, nem is v√©letlen√ľl. Egyre t√∂bben √©s t√∂bben kapnak lehetŇĎs√©get a nom√°d √©letform√°ra, ami nemcsak gazdas√°gi, de bev√°ndorl√°si (rend√©szeti) √©s kultur√°lis szempontb√≥l is figyelemre m√©lt√≥.

Utaz√≥ online t√°vmunk√°s nagyon leegyszerŇĪs√≠tve az, aki b√°rhonnan dolgozhat √©s b√°rhov√° utazhat. Lehet firk√°sz, b√°rmilyen kocka, k√∂nyvelŇĎ, festŇĎ, stb. A l√©nyeg az, hogy EGY HELYEN vagy SOHA vagy min√©l ritk√°bban kelljen megjelennie. Ez persze lehet hetente p√©ld√°ul egy alkalom is, akkor is √∂r√∂m az √©let, viszont v√°ndorolni nem lehet.

Advertisement

Digitális nomád az, aki nemcsak online távmunkás, de gyakran vagy néha, de legalább egyszer meg is változtatja a tartózkodási helyét. Nevezik máshogy is a jelenséget, de a digitális nomád kifejezés lett az elterjedtebb. Na, ennyit a száraz alapokról, itt van inkább még egy ma reggeli kép:

Advertisement

A helyszín kiválasztása

Netnom√°d vagy, oda m√©sz ahov√° akarsz. A legjobban persze akkor j√°rsz, ha a sz√≠ved v√°gya helysz√≠n √©s a p√©nzt√°rc√°d tartalma egym√°st t√°mogatva emelik az √©letminŇĎs√©gedet. Van, aki a BVI-ra v√°gyik, m√°sok Norv√©gi√°ba. Vannak, akik folyamatosan v√°ndorolnak, mint p√©ld√°ul √©n, ebben az esetben a nom√°ds√°g nemcsak ideiglenes megold√°s, hanem √©let√©rz√©s √©s √©letforma is. Csal√°dtagjaim, de m√©g a bar√°taim is digit√°lis nom√°d helyett gyakran a ‚Äúcig√°ny‚ÄĚ kifejez√©ssel jellemzik az √©letvitelemet, pedig a v√°ndorcirkusz lenne a legk√∂zelebbi tal√°lat. A legt√∂bben tr√≥pusokra vagy a mediterr√°n t√©rs√©gekbe v√°gynak, de t√∂bb nom√°d, fŇĎleg karrierj√ľk miatt (vagy valami √°ltalam √©rtelmezhetetlen okb√≥l) a hidegebb t√°jakra tett√©k √°t a sz√©khely√ľket.

Advertisement

Ha egyed√ľl tudsz digit√°lis nom√°dkodni, akkor az roppant sokat egyszerŇĪs√≠t, de nehez√≠t is a tev√©kenys√©gen. A teljes f√ľggetlens√©g csod√°latos, de n√©ha az√©rt tud kurv√°ra egyed√ľl lenni az ember, m√©g a legjobb t√°rsas√°gban is. √Čs emiatt tud neh√©z lenni a legt√∂k√©letesebb helysz√≠n is. Szingli nom√°doknak legfontosabb tan√°csk√©nt elŇĎsz√∂r is azt javasoln√°m, hogy mindig legyen n√°luk √≥vszer. Azt√°n pedig azt, hogy k√©nyszer√≠ts√©k magukat az ismerked√©sre. B√°rhol j√°rnak, ha t√∂rik, ha szakad, szerezzenek olyan embereket, akikkel j√≥l √©rzik magukat. Tanul√°s vagy sport √ļtj√°n a legegyszerŇĪbb ismerkedni, persze a buliz√°son k√≠v√ľl. Ez el√©g k√∂zhelyesen hangzik, de a leggyakoribb panasz, amit egyed√ľl v√°ndorl√≥ netnom√°dokt√≥l hallok, hogy mag√°nyosak/unatkoznak/honv√°gyuk van. Ahelyett, hogy j√≥l √©rezn√©k magukat. Viszont ahhoz mozdulni kell.

Advertisement

Csal√°dos digit√°lis nom√°ds√°g. Mivel ezt a foglalatoss√°got ŇĪz√∂m p√°r √©ve, √≠gy meglehetŇĎsen kikrist√°lyosodott a legfontosabb szab√°ly, illetve h√°rom. Amikor valaki csal√°dos nom√°ds√°gra adn√° a fej√©t, pl√°ne k√∂lk√∂kkel, akkor a k√∂vetkezŇĎ dolgoknak k√∂telezŇĎen stimmelni√ľk kell. Ha valamelyik felt√©tel nem teljes√ľl, akkor bukta a helysz√≠n, eszedbe se jusson odamenni:

- T√∂k√©letes eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°s (kiv√©ve fogorvos, az √ļgyis otthon)

- Jó közbiztonság

- Jó oktatás

Ezek b√°rmelyik√©nek hi√°nya mindent elront, csal√°dostul nagyon gyorsan √ļj karav√°nszer√°jt fogsz keresni.

Advertisement

Adó

Advertisement

Ne fizess felesleges sarcot. Ha r√∂vid t√°von gondolkodsz, teh√°t p√°r h√≥napban, akkor helysz√≠ntŇĎl f√ľgg, hogy arra a kis idŇĎre is kell-e ad√≥t fizetned. De √°ltal√°ban nem. Kutat√°si ter√ľleteim tal√°n legfontosabbika az ad√≥terhek cs√∂kkent√©se k√ľlf√∂ldre k√∂lt√∂z√©ssel. √ćgy term√©szetesen tiszt√°ban vagyok az egyes egy√©ni helyzetek bonyolults√°g√°val, errŇĎl √≠rtam k√∂nyvet. Az 5 z√°szl√≥ elv alapj√°n gyakorlatilag minden digit√°lis nom√°d ki tudja sakkozni mag√°nak az alacsony vagy teljesen ad√≥semleges √©letm√≥dot. Persze mindenk√©ppen tiszteletben kell tartani a helyi √©s az otthoni t√∂rv√©nyeket, meg fizet az ember k√ľlf√∂ldik√©nt mindenhol extr√°t. Pl√°ne, ha a tart√≥zkod√°shoz eleve rendezni kell az ad√≥helyzetet, suliba kell iratni a k√∂lk√∂ket vagy helyi t√°rsadalom/eg√©szs√©gbiztos√≠t√°st kell fizetni, stb. Ha leg√°lisan nem fizetsz ad√≥t (vagy keveset), akkor t√∂bbet k√∂lthetsz, hangzik az offshore √©letvitel legfontosabb p√©nz√ľgyi alapt√∂rv√©nye. √Črdekes, de az offshore c√©gek korszak√°nak t√©nyleg bealkonyult, k√∂sz√∂nhetŇĎen a nemsok√°ra indul√≥ glob√°lis, automatikus ad√≥√ľgyi inform√°ci√≥cser√©nek. Na, ez nem vonatkozik a digit√°lis nom√°dokra. Mert tart√≥zkod√°si hely√ľk v√°ltoztat√°s√°val √©s p√©ld√°ul egy klasszikus offshorec√©ggel teljesen t√∂rv√©nyesen optimaliz√°lhatj√°k k√∂zterheiket, hogy finoman fogalmazzak. Van, aki egyed√ľl is meg tudja tervezni mag√°nak a k√ľlf√∂ldi ad√≥z√°si strukt√ļr√°j√°t, de az okosabbak az√©rt k√©rnek szak√©rtŇĎi tan√°csot.

Egészségbiztosítás

Ezt se kell sokat ragozni, a lehetŇĎ legjobbat kell beszerezni, amire csak p√©nzed futja. Egyik szeretett k√∂zeli rokonomat Borne√≥ dzsungeleibŇĎl kellett evaku√°lni arany√©rrel. A k√≥rh√°zba juttat√°sn√°l t√∂bb sz√°z kilom√©tert egy truck h√°tulj√°n lefektetett pokr√≥con t√∂lt√∂tt, persze hason. Ňźserdei utakon. Egy egzotikus fertŇĎz√©s biztosan sok√°ig emlegetett √©lm√©ny lesz bar√°ti tal√°lkoz√≥kon, de bele is d√∂g√∂lhetsz (meg a csal√°dod is), ha nem t√∂rŇĎdsz a biztos√≠t√°ssal. Viszont, ha odafigyelsz a r√©szletekre, akkor olyan helyzeteket is sim√°n meg lehet √ļszni, mint amikor lak√≥t√°rsam dengue fertŇĎz√©s k√∂zben 41 fokos l√°zt√≥l hallucin√°lva ŇĎrj√∂ng√∂tt (a maga civiliz√°lt m√≥dj√°n) egy k√©tmilli√≥s karnev√°li felvonul√°s (Galo de Madrugada)k√∂zep√©n a legnagyobb brazil ny√°rban. Egy d√∂bbenetes k√∂zk√≥rh√°zba jutottunk v√©g√ľl, ahol nem akart√°k elfogadni a biztos√≠t√°s√°t √©s minden tele volt lŇĎtt √©s sz√ļrt sebek miatt ny√∂sz√∂rgŇĎ emberekkel. Ekkor idegl√°zas (v√©gre meg√©rtettem mit jelent) bar√°tom elkezdte √ľv√∂lt√∂zni, hogy ŇĎ a magyar kir√°lyi herceg √©s mit k√©pzelnek. L√°ss csod√°t, egy ajt√≥n √°tjutva a valaha l√°tott legszebb k√≥rh√°zba √©rkezt√ľnk, ahol fityul√°s/feh√©r miniszokny√°s, igencsak mulatt latina √°pol√≥nŇĎk seg√≠ts√©g√©vel egy N√©metorsz√°gban tanult orvos kezelte azonnal a bajt, term√©szetesen csakis a komoly biztos√≠t√°s terh√©re. Ha nincs biztos√≠t√°sod vagy √©rtelmezhetetlen a helyzet (p√©ld√°ul olyan egzotikus helyeken, ahol nincs orvos/k√≥rh√°z), akkor gyakorlati tan√°csom, hogy (vigy√©l √≥vszert) nagyon vigy√°zz arra, hogy eredeti gy√≥gyszert vegy√©l. Eur√≥p√°t kiv√©ve mindenhol hamis√≠tj√°k a gy√≥gyszereket, a legkem√©nyebben. Szerintem Afrik√°ban az eladott gy√≥gyszerek nagy t√∂bbs√©ge jobb esetben √°rtalmatlan hamis√≠tv√°ny, de Latin-Amerik√°ban is dett√≥ ugyanez a helyzet. A k√ľl√∂nf√©le ut√°ngy√°rtott, olcs√≥bb generikus gy√≥gyszerekben pedig b√≠zzon, aki akar, persze ezeket is hamis√≠tj√°k. M√°rpedig a betegs√©g, de legal√°bb egy j√≥ fos√≥s-hasf√°jos kihagyhatatlan √©lm√©ny a tr√≥pusokon, pl√°ne hossz√ļt√°von. Kiv√©ve S√£o Tom√©t, amely a WHO szerint a legeg√©szs√©gesebb hely, legal√°bbis a levegŇĎje. De arra az√©rt mindenk√©ppen √©rdemes sz√°m√≠tani, hogy egzotikusabb desztin√°ci√≥k f√∂ldj√©n t√∂lt√∂tt idŇĎ sor√°n, az√©rt n√©ha beteg az ember.

Advertisement

Divatos tr√≥pusi betegs√©g 2015-√∂s esŇĎs √©vszakra: Chikungunya

Advertisement

Munka

Dolgozáskor két dologra érdemes igazán odafigyelnie a digitális nomádnak:

- Ne dolgozz keveset, mert bukod a mel√≥t √©s egy fill√©r n√©lk√ľl fogsz vizet k√©regetni az utc√°n Trinidad √©s Tobag√≥ban.

Advertisement

- Ne dolgozz t√ļl sokat, mert a digit√°lis nom√°d √©s minden online t√°vmunk√°s eleve t√∂bbet dolgozik, mint a hazai pajt√°sok. Az online t√°vmunk√°s gyakorlatilag az √∂sszes felm√©r√©s szerint j√≥val t√∂bb idŇĎt t√∂lt a rohadt sz√°m√≠t√≥g√©p elŇĎtt, mintha napi nyolc √≥r√°ban √ľlne a mel√≥helyen a boxban. Ennek okai most l√©nyegtelenek, fogadd el sajnos, ez akkor is √≠gy van a kutat√°sok szerint, ha otthon t√°vmunk√°skodsz vagy √©ppen Rio de Janeir√≥ban. Teh√°t √°llap√≠ts meg legal√°bb szabadnapokat, amikor semmik√©ppen sem mel√≥zol √©s ezt a j√≥ szok√°sodat tartsd is meg. Persze tudom, hogy ez lehetetlen, de h√°tha valakinek siker√ľl.

√Črdekess√©gk√©nt megjegyezn√©m, hogy a digit√°lis nom√°dok el√©g gyakran megkattannak, agyukra megy a t√∂k√©letes mennyis√©gben rendelkez√©sre √°ll√≥ j√≥ idŇĎ/term√©szeti sz√©ps√©g/pia/egy√©b k√°b√≠t√≥szer √©s persze a ben- vagy b√°rhol m√°shol sz√ľl√∂tt l√°nyok/fi√ļk, mindez keverve a munk√°val. Ez megt√∂rt√©nik a legeg√©szs√©gesebb emberekkel is, ilyenkor nem √°rt hazamenni egy kicsit √©s √°ttekinteni a helyzetet, fŇĎleg a magyar r√∂gval√≥s√°ggal √∂sszevetve.

Advertisement

Digit√°lis nom√°dk√©nt v√©gtelen lehetŇĎs√©gbŇĎl v√°laszthatsz a munkaerŇĎpiacon. Ha a szakmai

Advertisement

tud√°sod/nyelvismereted passzol a freelancer √©letm√≥dhoz, akkor van munka d√∂givel. Ak√°r a neten is tal√°lsz mezei r√°keres√©ssel. Fontos, hogy utazgat√°said k√∂zben tal√°lsz helyi mel√≥kat is bŇĎven. Ha van mŇĪk√∂dŇĎ online munk√°d, akkor a vil√°g legjobb √°ll√°sait mondod le, mert v√°ltoztatni kellene gy√∂ny√∂rŇĪ √©letm√≥dodon. Amikor √©ppen buksz egy online mel√≥t, akkor persze nem lesz semmi √©s a t√∂k√©letes tengerparton rugdoshatod a homokot, szem√©lyes tapasztalataim szerint.

Legfontosabb online munk√°hoz kapcsol√≥d√≥ gyakorlati tan√°csom, hogy ne dolgozz t√ļl k√∂zel tengerhez/√≥ce√°nhoz. Mert t√∂nkreteszi a g√©ped. Egy homokos tengerpart p√°r h√©t alatt elint√©zheti a munkeszk√∂z√∂det, az pedig nem j√≥. Rosszabb esetben nagyon gyorsan telemegy homokkal, ezt k√∂ves v√≠zpart k√∂zel√©ben sem ker√ľlheted el. Az ide√°lis t√°vols√°g legal√°bb k√©tsz√°z m√©ter, de √©rdemes feljebb, p√©ld√°ul domboldalon elhelyezni a munka√°llom√°st. A magas p√°ratartalom persze √≠gy is megteszi a mag√°√©t. Teh√°t fel kell k√©sz√ľlni p√≥tg√©ppel vagy j√≥ √©s vill√°mgyors szerv√≠zzel, ami a legjobb helyeken persze paradoxon.

Advertisement

Bev√°ndorl√°s

Magasan k√©pzett √©s nyelveket besz√©lŇĎ szakemberk√©nt mindenhol √∂r√ľlnek neked. Akkor is, ha a t√°rsadalomba gyakorlatilag soha nem is szeretn√©l beolvadni, ad√≥dat erŇĎsen tervezed √©s indi√°n fair trade mozgalmakat t√°mogatsz. Emiatt, ha a fenti felt√©telek teljes√ľlnek, b√°rhov√° be tudsz jutni √©s ott tudsz maradni. Ha valaki m√°st mond, akkor nem √©rt hozz√°. Szinte minden orsz√°gban van erre lehetŇĎs√©g (szerintem 90%). SŇĎt, van ahov√° m√©g h√≠vnak is, ilyen pl. a panamai Friendly Nations v√≠zum, amivel vicces √∂sszeg√©rt cser√©be boldogan l√°tnak √©s m√©g seg√≠tenek is mindenf√©l√©vel. Vagy az egy√°ltal√°n nem a netnom√°doknak kital√°lt m√°ltai Self-Sufficient v√≠zum, amivel elvileg nem lehetne dolgozni, azaz helyi munk√°t v√°lllalni, csak ott lenni ad√≥fizet√©s n√©lk√ľl. De ha pl. mŇĪv√©sznek ny√≠lv√°n√≠tod magad, akkor nyugodtan alkothatsz, ak√°r k√∂nyvel√©si programokat is. Ez persze t√ļlz√°s, de akkor is az EU legszabadabb √©s legad√≥mentesebb megold√°sa. Update 2018 december: az elm√ļlt h√°rom √©vben a legt√∂bb vil√°gutaz√≥ digit√°lis nom√°d √ľgyfelet Paraguayban v√°ndoroltattuk be, az EU k√∂zpont√ļakat, meg M√°lt√°n.

Advertisement

Banksz√°mla

A legfontosabb, hogy rendelkezz a netnom√°ds√°ghoz megfelelŇĎ banksz√°ml√°val. A t√∂k√©letes banksz√°mla megnyit√°sa ritk√°n t√∂rt√©nik meg az elsŇĎ bankn√°l, sŇĎt v√°ltogatni is √©rdemes ezeket. Fontos, hogy a banksz√°mla vezetŇĎ bankfi√≥kban besz√©lenek angolul √©s ismerjenek t√©ged. Ez az√©rt elengedhetetlen, mert ad√≥ √©s bev√°ndorl√°si √ľgyekben mindig sz√ľks√©ged lesz k√ľl√∂nf√©le banki igazol√°sokra, referenci√°kra, stb. Teh√°t fontos, hogy adjanak ki ilyeneket √©s h√≥napos cs√ļsz√°s, valamint sz√°jh√ļz√°s n√©lk√ľl azonnal. Ez akkor fog igaz√°n j√≥l mŇĪk√∂dni, ha ismernek a bankfi√≥kban. A legjobb, ha alacsony ad√≥z√°s√ļ p√©nz√ľgyi k√∂zpontban (ad√≥paradicsomban)nyitod meg a sz√°ml√°t. Kell persze online banki hozz√°f√©r√©s, bankk√°rtya √©s prepaid k√°rtya. A prepaid k√°rtya az az elŇĎre felt√∂lt√∂tt k√°rtya, amit ha elvesznek tŇĎled, akkor nem bukod rosszabb esetben a vagyonodat, legfeljebb a prepaid k√°rty√°ra t√∂lt√∂tt p√©nzt √©s viszl√°t. Nagyon nagy tal√°lm√°ny, b√°rmilyen k√ľlf√∂ldi t√°jra. Update 2018: persze amikor √≠rtam a cikket m√©g nem voltak online bankok. Az√≥ta a Revolut, N26, Transferwise, stb oldott√°k ezt a k√©rd√©st, elvileg. Viszont gyakorlatban meg egyre nehezebb norm√°lis banksz√°ml√°t nyitni, az online-n√°l, meg szinte sehol sincs bet√©tbiztos√≠t√©s, illetve b√°rmikor kirakhatnak.

Advertisement

Tr√≥pusi digit√°lis nom√°ds√°got illetŇĎen a v√©g√©re hagytam tal√°n legfurcs√°bb tapasztalatomat. Amikor elŇĎsz√∂r k√∂lt√∂zik valaki lak√≥telepi falon l√°tott poszterhez hasonl√≥ helyre, akkor nem sok√°ig szokott ott maradni. Azaz nagyv√°rosokt√≥l √©s vil√°g zaj√°t√≥l t√°voli, a t√∂k√©leteshez igen k√∂zel √°ll√≥ tr√≥pusi tenger/√≥ce√°npartokon. ElsŇĎ alkalommal 3 h√≥napn√°l hosszabb idŇĎre szinte senkit sem l√°ttam, aki ezzel a mozdulattal t√©nyleg kipip√°lta volna a terveit/v√°gyait.

Advertisement

Ha kihagytam volna valamit, ami szerintetek fontos tudnivaló digitális nomádok számára, akkor csak szóljatok és szívesen beleírom. Update 2018: azóta írtam már vagy száz nomádos cikket, meg csináltam online tanfolyamot, tanítok róla, stb.